1 Kasım 2009 Pazar

ABOUT SCHMIDT / SCHMIDT HAKKINDA (2002)




“Schmidt hakkında”, özensizce yaşadığımız ve an be an elimizden kayıp giden hayata bir ara verip nereye gittiğini gözlememiz için kendimize bir fırsat yaratmamız gerektiğini hatırlatan filmlerden. Hemen hemen herkesin başına gelebilecek türden bir öykü ancak ustalıkla yorumlanmış oyunculuk birleşince keyifle izlenir bir film olmuş. Yönetmenimiz Alexander Payne.

Warren Schmidt (Jack Nicholson) 66 yaşında, Woodmen adlı sigorta şirketinde yıllarca çalışmış ve emekli olmuş bir adamdır. Yerini yeni nesil genç bir yöneticiye devrettiği Schmidt, kendisini emekliliğin tadını çıkaracağı güzel günlerin beklediğini sanarken, karısının beklenmedik ölümü, emeklilikle boşluğa düşmüş Schmidt’in hayatını iyice alt üst edecektir.

Hayat hikayesini Tanzanya’da yaşayan ve “yardımcı babası / yaşam sponsoru” olduğu Ndugu adındaki 6 yaşındaki bir çocuğa yazdığı samimi mektuplardan ayrıntılarıyla öğrenmeye başladığımız Schmidt kalan yaşamını dolu dolu yaşayarak geçirmek istemektedir ancak yıllar sonra kendi kanatlarıyla uçmak zevkli ama bir o kadar da zordur.


Evlenmek üzere olan kızının düğününe gitmek üzere karavanıyla yaptığı ziyareti sırasında yolculuk boyunca yaşadıkları ve yaşamına ait anılara geri dönüşü müthişti. Jack Nicholson’in tek başına oyunculuk dersi verdiği bu filmi belki birkaç kez izlemek gerek. Düğün yemeğinde kızının onuruna söyledikleri –ve belki de söyleyemedikleri- izlenmeye değerdi.

Beni etkileyen sahnelerden birisi de ölen ve kendisini en yakın arkadaşıyla aldatan eşine “beni affedebilir misin?” sorusunun yanıtını gökyüzüne baktığı esnada kayan bir yıldızla aldığı sahneydi. Müthiş bir iç konuşmaydı.

Filmden hayat adına manifesto gibi cümleler çıkarmak da olası. İşte benim seçtiklerim:
- Hiç kimse kendi için ölmez!
- Hayatım kimin için bir fark yarattı ?
- Benim sayemde dünyada ne iyi gitti ?

Filmin tanıtım parçası için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz:
http://www.imdb.com/video/screenplay/vi3820224793/


Filmin IMDB linki için http://www.imdb.com/title/tt0257360/




Takip Et

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright © 2015 Seyred™ is a registered trademark.

Designed by Seyred. Hosted on Blogger Platform.