22 Kasım 2009 Pazar

Hotel Rwanda / Hotel Ruanda (2004)



Hotel Rwanda’nın yönetmeni Terry George… Kanadalı, İngiliz, İtalyan ve Güney Afrikalı firmaların ortak yapımı olan filmin başrol oyuncusu Don Cheadle; Paul rolünde.

Bu filmi izlerken insanın kendini filmdeki bir başrolün ya da yardımcı rolün yerine koyduğunu yeniden fark ettim… Genelde film kimin gözünden anlatılıyorsa, sen de osundur… Kamera senin gözlerin gibi izler olan biteni bazen de… Filmi izlerken sadece koltuğunda değil, bir tarafın yanında oturuyorsundur...

Belçika’lı Sebena grubuna bağlı, Ruanda’daki otelin müdürü Paul işte böyle biri… Çünkü; 1994 Raunda Soykırımı olarak bilinen, 100 günde yaklaşık 1 milyon insanın öldürüldüğü trajedide Oskar Schindler gibi onlarca insanı kurtarmaya çabalıyor. Hayır, onu bize bağlayan şey tam anlamıyla bu değil… Safça ağzından dökülen sözler:

“"Tüm Dünya basınının gözü burada.. Barış antlaşması imzalandı..Endişelenmeyin..."

“Saçmalık, barış yanlısı birini neden öldürsünler ki?..." (--Cumhurbaşkanı Hubirmanya'yı Tutsi asiler öldürdü-- haberini dinledikten sonra)

“Olsun, bütün dünya görsün...Zulme müdahele ederler..." (Otelden 800 metre ileride yabancı bir gazeteci hayatı pahasına çektiği görüntüleri dönüp otelde izlerken, Paul de görüntülere şahit olur…Kusura bakma senin izlediğini bilmiyordum der gazeteci…)


Bir sahnede saflıklara dayanamayan BM Albay'ı, (Nick Nolte oynuyor) Paul'e gerçeklerin ne olduğunu anlatır: “Anlamazdan gelme Paul, buradaki en zeki adamsın…"

Film bize şunları anlatıyor:

-Ruanda’yı sömüren Belçikalılar, ülkede suni bir bölünme yarattılar... Boy, burun, kafatası ölçüsü, güzellik vs.. gibi kriterlerle Tutsi’ler ve Hutu’lar diye sözde iki ırk meydana getirdiler. Herkesin kimliğinde ırkı da koca harflerle yazıyordu.

-Ülkenin yöenetimini azınlık olan Tutsi’lere verdiler. Tutsiler yıllarca, Hutular’a göre, rahat ve ayrıcalıklı bir hayat yaşadılar.

-Ruanda ile işi biten Belçika, ülkeden çekilirken, bu sefer yönetimi Hutular’a devretti. Yılların verdiği ezilmişlik duygusu ve intikam hırsıyla Hutular, Tutsiler’i ve ılımlı Hutular’ı katletti.

-Medeniyetin beşiği Batı, bu katliamı seyretti. 1 milyon kişi Çin malı, 10 centlik palalarla vahşice öldürüldü...

-Ruanda nüfusunun 10 milyon civarında olduğunu da not düşelim.

-Arka Bahçe, District 9 ve Hotel Rwanda, tamamen tesadüfi bir şekilde arka arkaya izlediğim bu filmler; Kenya, Güney Afrika ve Ruanda’yı anlatıyor... Üçü de Afrika filmi ve üçünde de basit, anlaşılır ve net bir mesaj var: Afrika gelişmiş ülkelerin günahlarını asla affetmeyecek.



Takip Et

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright © 2015 Seyred™ is a registered trademark.

Designed by Seyred. Hosted on Blogger Platform.