14 Aralık 2017 Perşembe

22 milyar liralık temettüyü cebe attılar

Türkiye'nin en değerli şirketlerinden, ülkenin bildirişim altyapısının hemen hemen hepsinı oluşturan Türk Telekom'un iş bilmez yöneticiler tarafından düşürüldüğü, ülkenin düştüğü hale bakın…

o kadar belliydi ki işin bu raddeye geleceği, Türkiye'nin bu işten “milyarlarca dolar zarar” edeceği…

Özelleştirme ihalesinde, Telekom'un kıymeti 11 milyar 850 milyon dolar olarak belirlendi. İhaleyi kazanan Oger 21 yıllığına yüzde 55'i için 6,5 milyar dolar önerdi. Başlangıçta ufaktan öder gibi yaptı ondan sonra şirketin üzerine yattı.


REHİN HİSSE İLE KREDİ

Peki, şirketi iyi mi devir aldı? Türk Telekom'un hisselerini rehin ederek aldığı krediyle ödedi ve bu kredi borcunu aradan geçen 8 yıllık sürede kapatmadı. Oralı bile olmadı!

Zira imtiyaz sözleşmesinde Türk Telekom hisselerinin rehin, ipotek, güvence olarak kullanılabileceğine ilişkin hüküm yoktu! Birileri bir yolla izin vermiş olmalı ki kredi bulunabildi. Hadi tahmin edin, acaba sorumlusu kim?

Sekiz yıl geçtikten sonrasında bankaları yine kafaya aldılar ve 2013 senesinde ilk senelerı ödemesiz olarak 4 milyar 750 milyon dolarlık kredi alıp, eskiyi yapılandırdılar.

Yeniyi de ödemedi! Zarar edersin, para kazanamazsın, işler kötü gider anlarım. Adamlar kredileri ödemedikleri şeklinde 5.7 milyar dolar kısaca bugünün parasıyla 22 milyar lirayı cebe attılar!

Bugün şirketin, ağırlığı Türk bankalarına halen faizi hariç 4 milyar 750 milyon dolar borcu var. Şirketin umurunda mı?

İşte problem tam da burada başlıyor. Şirketin tüm bunlarnın değeri bugün 5,6 milyar dolara düştü. Şirketi 21 yıllığına kiralayan Oger'in elindeki hisselerin kıymeti sadece 3 milyar dolar ediyor. Hem de sözleşmenin bitmesine sadece 9 yıl kaldı! şu demek oluyor ki 1.4 milyar dolar değerinde…

Bu saatten sonra Türkiye'nin zarar etmeden kurtulma şansı hiç yok! İnsanları kandırıyorlar.

Hazine Oger'e bir mektupla 23 Ağustos'a dek ödenmezse yönetime el konulacağını bildirdi. O günden bugüne hazine'nin eli kilitlendi. Niçin?


TÜM BORÇLARI ÜSTLENECEK

İktidarın en büyük özelleştirme geliri diye sunmuş olduğu Türk Telekom'da yaratılan facianın faturası bir yolla ödenecek. Ya krediyi veren bankalar ödeyecek yahut kamunun üzerine duracak. Uyanıklık edip ayrıcalık süresi uzatılarak Oger'in borçları karşılığı satış yapılacak olursa, direkt bu borç yine kamuya yıkılmış olacaktır. Nitekim kalan 9 senelik ayrıcalık süresinin üzerine konulacak her yıl için kamuya parasal giriş olmayacak, bedavaya süre uzatılacak!

Türk Telekom'un yönetimine el koyması ve yeni bir ayrıcalık sözleşmesi yapmak üzere ihaleye çıkmasıyla da tüm borç üstlenilmiş olacak. Kaçış yok!

O gün Telekom'u özelleştiren iktidar bugün halen vazife başında… tüm bunlar olurken bu ziyanın gerçek sorumlularının adı bile geçmeyecek.
Toplam borç yükü 21 milyar lirayı aştı

Zarar yalnız bu kadar ile de sınırlı değil! Şirketin büyümesi gerekirken değerinin yarısına düşmesinin yanı sıra özelleştirme daha sonra kurumda çalışan 18 bin 500 kişilik istihdam yok edildi. Çalışan sayısı düşürüldü. İnsanlar işi olmayan kaldı. Eski çalışanlamış olur ile yandaşlar yer değiştirdi. Böylesine kazançlı bir sektörde, altyapı tekeli sendeyken bununla birlikte, iyi mi zarar edersin? İşte Türk Telekom bunu da başardı! 2016 yılını 724 milyon zarar ile kapadı.

YATIRIMLAR YAPILMADI

İlk yıllarda elde edilmiş çok büyük karların sırrı neydi? “Haydi, tatlıya bağlayalım” dedi batık paraları topladı, ödenmeyen faturaları eğitim etti. Şirket demirbaşları, arsaları, binaları, taşınmazları cayır cayır sattı. Bırakın onları eldeki bakır kabloları bile sattı. Paraları kasaya attı. Kar hisseı olarak dağıtıp kendi aldı!

İhale şartnamesinin gerektirdiği altyapı yatırımları yapılmadı.

Yatırım dediğin satışın yüzde 15'ini ancak buluyor. Bu yıl bu oranın ilk altı ayda yüzde 9'a kadar düşmesi de ibret verici… denetim etmesi ihtiyaç duyulan kimdi? Kontrol edildi mi?

Sonrasında da bizim internet neden yavaş çalışıyor? Mahalleye neden fiber döşenmiyor? Cep telefonu burada niçin çekmiyor? Adamlar yatırım yapacakları parayı da kar hisseı olarak dağıtıp gene cebe attılar da ondan!

YÖNETİCİLERİN İŞİ NE?

Türk Telekom'u özelleştirmeden alan şirketin borçlarının yanında bir de şirketin borçları söz mevzusu. Türk Telekom'un 2017 yılı 3'üncü çeyrek sonuçlarına bakılmış olduğunda; 6.6 milyar liralık kısa vadeli, 15.2 milyar liralık uzun vadeli olmak üzere toplam 21 milyar 660 milyon liralık borç yükü bulunuyor.

Ne ediyor? Ortalama 5 milyar 655 milyon dolar! Biz aslına bakarsan şirketi 6.5 milyar dolara özelleştirdik, parasını alamadığımız gibi üzerine para verdik bir de şirketin borcunu 5 milyar 655 milyon dolara mı getirttik? Ne diyeceksin ki? Pes!

Sahi bir tek yüksek maaş almaları için hazine adına yönetime atanan, kamu haklarını korumayan Türk Telekom yöneticileri ne iş yaptı? Tüm bunlar olurken onlar neredeydi? Kim, neden, onları o göreve atadı? Her şeye rağmen aldıkları senelik “huzur hakkı” parası bakıyorum onlara pek bir yaradı!
sözcü

Takip Et

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright © 2015 Seyred™ is a registered trademark.

Designed by Seyred. Hosted on Blogger Platform.