7 Aralık 2009 Pazartesi

Das Boot / Denizaltı (1981)




Wolfgang Petersen’in yönettiği 1981 yapımı film, İkinci Dünya Savaşı sırasında ağırlıklı olarak bir Alman denizaltısı, U 96’da geçiyor.

Başrolde denizaltının kaptanı olarak Jurgen Prochnaw var… Filmdeki bakışları resimdeki gibi, karizmatik.

Filmin başında 40.000 denizcinin U-boot’larda görev aldığını ve 30.000’inin evlerini bir daha geri dönemediğini öğreniyoruz…(U-boot=unterseeboot)

Savaş filmleri arasında özel bir yeri var. Daha önce İkinci Dünya Savaşı’nı Almanlar’ın gözünden izleme şansımız olmamıştı. Diğer savaş filmlerinde Nazi bayrakları, marşları, selamlaşmaları filmin yarısını kaplarken, Das Boot’ta Alman denizaltının Alman olduğunu filmi orta yerinden izlemeye başlarsanız hemen mümkün değildir.

Müziği bir klasik olacak nitelikte. Görüntü, ses ve oyunculuk; denizaltı atmosferine sizi çekmekte son derece başarılı. Kapalı alan fobisi olan biri herhalde bu üç saati geçen filmi izlerken zorlanacaktır.
U-boat’larla ilgili kısa bilgiler vereyim: Almanlar özellikle savaşın başlarında denizaltılarını çok etkin bir şekilde kullandılar… Müttefik devletlere ait yüzlerce ticari gemi batırdılar. U-boat bir konvoy tespit ettiğinde, etkin bir şekilde diğerleriyle haberleşerek, wolf-pack (kurt sürüsü) denen ekipleri kurup gemilere saldırırdı. Savaşın ilerleyen günlerinde, radarların geliştirilmesi, uçakların etkin kullanımı, yeni su altı bombaları, denizaltıların haberleşmek için kullandıkları şifreleme algoritması enigma’nın ele geçirilmesi, ticari gemilere savunma silahları yerleştirilmesi ve konvoyların destroyerlerle korunması gibi sebeplerle etkinlikleri sona erdi.

Das Boot isminde bir zamanlar TRT’de bir dizi yayınlandığını ve çok ilgi çektiğini öğrendim. Hatta DVD’sinin üzerinde director’s cut yazmasından, diziden yapılan kırpmalarla, 3 saati aşan bir filme dönüştürüldüğü sonucu çıkıyor.

Filmi izledikten bir süre sonra, Piri Reis isimli denizaltıyı gezme şansım oldu. Bir savaş gemisinin neredeyse minyatür hali. Ayakta durmak, bir bölümden diğer bölüme kafayı bi yerlere vurmadan geçmek bile antremansız kişiler için bir mesele... Yataklar bir insanın boyu ve eni genişliğinde. Fazlası yok... İnsanlardan daha çok bombaların rahatı düşünülmüş...Yatağınızın altında kocaman bir torpido duruyor mesela... İşte bu darlık yüzündendir ki, batırdıkları gemiden kurtulmaya çalışanları isteseler dahi esir alamazlar...


Takip Et

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright © 2015 Seyred™ is a registered trademark.

Designed by Seyred. Hosted on Blogger Platform.