22 Ocak 2010 Cuma

To Die For / Sonsuz İhtiras (1995)


Nicole Kidman’ın çıkış yaptığı yıllarda çevirdiği ilk filmlerinden sonsuz ihtiras bir Gus Van Sant filmi. Matt Dillon İtalyan eş Moretto rolünde, Joaquin Phoenix ise Suzanne Stone’a ihtirasla bağlı lise öğrencisi Jimmy rolünde. Joaquin Phoenix, genç yaşta uyuşturucu kurbanı olan River Phoenix’in küçük kardeşi bu arada…

Güzel, sarışın bir TV spikerinin kocası öldürülür. Film bu ölüm haberini yapan gazete kupürlerini göstererek başlıyor ve her şeyin başlangıcına; TV’ye çıkma aşkıyla yanıp tutuşan Suzanne Stone’un hikayesine dönüyor. Nicole Kidman’ı böyle bir rolde izleyeceğimi hiç hayal etmemiştim. Fettan ve öldüren cazibeli hatun (“femme fatale”) rolünü gayet başarıyla oynamış.


“Eğer televizyona çıkmıyorsanız Amerika’da bir hiçsiniz!..”

“Bazı insanlar vardır; ne olduklarını ya da ne olmak istediklerini bilmezler”

Gus Van Sant imzasını daha ilk karelerde rahatça görebileceğimiz filmde, yine güzel ayrıntılar var. Konuyu açıklayıcı ancak filmde çok yer kaplamasını istemediği sahneler (örneğin gazete kupürlerinin gösterildiği anlarda) metal müzik eşliğinde ve hızlı çekim gösterilirken, normal hızdaki çekimlere dönüşte daha melodik müzikler arka fonda çalmaya başlıyor.


Filmin bir dikkat çekici noktası da sahnelerin yer yer röportaj havasında çekilmiş olması. Sanki bir filmin kamera arkasını izliyormuş havasına kapılıyorsunuz. Yavaş çekim çekilmiş sahneler de her Van Sant filminde olduğu gibi aralara serpiştirilmiş. Sahnelerin çekim hızı farkının izleyici ilgisini çektiğini ve adeta (eski Rüstem Batum Show’ larda olduğu gibi) beynimizi patakladığını söyleyebilirim ;)


Güzel metaforlar da film boyunca kullanılmış. Suzanne’in evde ayakta dururken etrafında döndükçe günün gece olması, dünyanın etrafında dönerken geceyi gündüze kovalamasına bir gönderme gibiydi. Hava raporunun sunumu için canlı yayına bağlanmak üzere geri sayım sahnesi ile; Jimmy ve Russell’in Larry Moreto’yu öldürmek üzere adım adım ilerlemesi ekrana eşzamanlı olarak getirilmiş.

Amerikan polisine de göndermeler sezilebiliyor. Sivil polislerin suçlu Jimmy’i babasıyla deniz kıyısında midye çıkartırken yakaladıkları sahnede kravatlı ve ağzında tüttürdüğü sigarayla şuursuz bakışlar fırlatarak suya girmeleri ve Jimmy'i kelepçelemeleri; soruşturma sırasında Jimmy’e Suzanne Stone ile nerede seks yaptığının sorulması üzerine “otoyolun hemen sağındaki tarlada, hani şu sizin kahve içip “donut” yediğiniz yerde” demesi, bazı klişelere gönderme gibiydi.


Filmin her telden çalan geniş bir “soundtrack” yelpazesi var. İşte birkaçı aşağıda:

Wasting Away – Nailbomb

Sweet Home Alabama - Lynyrd Skynyrd

All by Myself – Eric Carmen & Sergei Rachmaninoff

Godanginuta – Keiko Nosaka & Sachiko Miyamoto

Season of the Witch - Donovan Leitch


Nicole Kidman bu filmle en iyi kadın oyuncu dalında altın küre almış.

Filmin IMDB linki için tıklayınız.

Filmin fragmanı için tıklayınız.

Takip Et

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright © 2015 Seyred™ is a registered trademark.

Designed by Seyred. Hosted on Blogger Platform.