19 Aralık 2010 Pazar

Av Mevsimi (2010)



Sinekiyatri’de 2010 mahsulü Av Mevsimi’nin film yorumunu yapmak lazım geldi. Gösterime girer girmez 3.Aralık günü izledik. Yavuz Turgul senarist ve yönetmen koltuğunda. Başrollerde Cem Yılmaz, Şener Şen, Okan Yalabık, Melis Sözen ve Çetin Tekindor var.

Yorumlarımı satır satır yapmak istiyorum: Pragraflar arası sıra ve akıcılık sağlamak gerçekten zor iş. Arada kolayı seçmek lazım.

-Cem Yılmaz’ın filmdeki varlığı özellikle genç seyircilerin filme ilgisini arttırıyor. Gişede başarılı olması büyük ihtimaldir. Hayde isimli şarkı internet’te en çok izlenen videolar arasında girmiş.


-Yılmaz’ın oynadığı İdris rolü, filmdeki en baskın karakter. Kendini en çok izlettiren, lakabı gibi deli dolu bir adam vücut bulmuş. Bazı yerlerde abartı rol, örneğin duvara dayanıp yere yığıldığı an komik görünüyor. Yani adamımızın inandırıcılıktan uzak halleri de yok değil.

-Polisiye Türk Filmi’ne pek rastlamıyoruz. Bu açıdan baktığımızda eleştirmek yerine desteklemeye çalışmak daha doğru.. Ancak dünyadaki örneklere baktığımızda, polisiyenin hakkını vermediğini söylemek mümkün. Çünkü seyirci, filmin ortalarında bi yerde sonu tahmin edebiliyor.. En büyük beklenti, şaşırtıcı, zeka dolu bir gidişat ve son.. Fakat bunlardan eser yok neredeyse.. Polisiye hayranları büyük ihtimalle, çok kitap okumuş, çok film seyretmiş kişilerdir.. Öyle kolay kolay kül yutmazlar..



-Oturup 20-30 tane akla yatmayan, anlamsız ya da mantıksız gelen yer için soru hazırlamak mümkün. Mesela: Kapalı kapı, ne zaman açıldı? Cevaplarının olmadığı da çok aşikar.

-Ortaokul’da hocanın verdiği konuyla ilgili resim yapardık.. Kağıt üzerinde 23 Nisan’ı ne bileyim pazar yerini anlatırdık. Resmin bi yerine kocaman, 23 Nisan Kutlu Olsun, ya da bilmem ne pazaryeri yazısını kondururdum. Öğretmen kızardı: “Yazı yazma, çizimle, renkle anlat”… Şener Şen’in uzun uzun neler olduğunu anlattığı sahne bana böyle bir “kolaya kaçmayı” hatırlattı… Sadece bu değil ki, bi sürü var.



-Anlatım bi yerlerde uzuyor.. Sıkıcı bir hal alıyor.. Bazı kritik noktalar ise birden pat diye geçip gidiyor? Seyirci olarak, bu kadar kolay mı bu işler diye sormadan edemiyorsunuz? Detaylardan bahsetmek mümkün fakat sonunu baştan bilirseniz herhalde izleme zevkini tümden yitirirsiniz…

-Öğrendiğime göre, yazımı 6 yıl sürmüş senaryonun. İyi bir kadro ve takım çalışması ile zihinleri tırmalayan yerler bu kadar sürede düzeltilebilirdi diye düşünüyorum. Aceleye gelmiş gibi bir hal var oysa.

-Uzun lafın kısası, filme gittiğim için bir pişmanlığım yok, fakat iyi bir izleyiciyi, analitik düşünme yeteneği olan insanları Av Mevsimi’nin tatmin etmeyeceğini söylemek istiyorum.

Takip Et

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright © 2015 Seyred™ is a registered trademark.

Designed by Seyred. Hosted on Blogger Platform.