18 Aralık 2009 Cuma

Paranoid Park (2007)

Ailesi dağılmak üzere olan, 16 yaşında, tek tutkusu kaykaya binmek ve yazmak olan bir genç: Alex Tremian (Gobe Nevins).

Ufak bir macera yaşamak isteyip bir yük trenine asılarak kaçak yolculuk yapmaya çalışan Alex; kendini savunurken yaptığı refleks hareketin bir insanın ölümüne yol açabileceğini elbette ki bilemezdi. (Bize bir an için “sleepers” filmini anımsatıyor.)

Çocuğun yaşadığı şaşkınlık, üzüntü, korku, endişe ile olay karşısında aklıselim ve soğukkanlı davranma çabaları arasında yaşadığı gelgitler güzel nakledilmiş. Alex rolü, Dostoyevski’nin ünlü başyapıtı Suç ve Ceza romanındaki Raskolnikov’u anımsatıyor.

Film boyunca Alex’in annesi ve babası, -sanki “Alex’in yaşamında çok az yer kaplıyorlar” mesajını vermek istercesine- çok az ve yarım kadraj görünüyorlar. Yönetmen izleyicinin sadece öyküye odaklanmasını, bunun dışındaki detaylarla konsantrasyonunun bozulmamasını istiyor. Gereksiz gördüğü detay görüntüleri yakın çekim kamera kullanarak flu aktarıyor, gereksiz gördüğü diyalogları sessizleştirip müzik eşliğinde ve çoğu zaman “slow motion” aktarıyor. Dahiyane bir fikir olduğunu söyleyemem ama izleyiciyi yönlendirdiği kesin.

Filmin oyuncularının “mySpace” den seçildiği, çok düşük bir bütçeyle çekildiği, çoğu Portland da “Burnside Skatepark” ta yapılan çekimlerin 18 gün sürdüğü de rivayetler arasında.

Film müzikleri her telden şarkıyı barındırıyor: Rap, Heavy Metal, klasik, country, …

Film birkaç ödül de almış:
- BSFC (Boston Society of Film Critics) Ödülü / En iyi sinematografi ve en iyi yönetmen (2008)
- Cannes Film Festivali / 60. Yıl Özel Ödülü (2007)
- Independent Spirit / Yapımcı Ödülü (2008)

Yönetmen: Gus Van Sant

Filmin IMDB linki için tıklayınız.

Takip Et

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright © 2015 Seyred™ is a registered trademark.

Designed by Seyred. Hosted on Blogger Platform.