16 Aralık 2009 Çarşamba

Frozen Land / Paha Maa / Buz Diyarı (2005)


Soğuk coğrafyanın insanlarının yaşam savaşlarına tanık olduğumuz “Frozen Land” bizlere uzak kültürlere ait insanların gri yaşamlarını anlatıyor. Burada yaşayan herkes sanki tek başına, herkes sanki kalabalıklar içinde yalnız. Alkol ve uyuşturucu bağımlısı olmak genci – yaşlısı herkes için sanki sıradan bir şey. Yaşam siyah-beyaz bir sinema sahnesi gibi ve her an “the end” diye bir yazı çıkıp bitecekmiş gibi…


Buz Diyarı, Skandinav ülkelerindeki bilmediğim ama uzaktan uzağa merak edip deneyimlemek istediğim yaşamdan çok uzak geldi bana. Kar ve soğuk insanların ruhuna işlemiş, bu coğrafyanın insanının bu denli soğukkanlı olmasına şaşmamak gerek. Karısının ölüm haberini alan biri bu kadar mı anlayış ve sükunetle karşılar?

Filmde anlatıma derinlik katan öğeler olarak ilk göze çarpan; öyküdeki insanların bir an için yaşamdan soyutlanıp koptukları sahnelerde sesin ve konuşmaların yerini boğuk bir müziğe bırakması.




Filmde işlenen “kesişen hayatlar” teması Magnolia, Babel gibi filmleri çağrıştırıyor. Sanki yapılan bir yanlışın bedelini zincirleme olarak herkes ödüyor. Müreffeh bir yaşam seviyesi olduğunu sandığım Finlandiya’da insanların işlerini kaybetmesi ve beş parasız bir yaşama ve dolayısıyla suça mahkum olmaları pamuk ipliğine bağlı.

Filmlerin orijinal dillerinde izlenmesi gerektiği fikrim bu filmle bir kez daha pekişti. Filmde bence abartılmış hiçbir sahne yok. Her şey doğal ve hayatın içinden. Öylesine ki, olayların kesişmesi bile bu doğallığın dışında hayret verici gelmedi bana. Tüm oyunculuklar iyiydi ancak Mikko Leppilampi bana göre bir iki adım öne çıkmış. Rolüyle anlatılacak duyguları çok iyi aktardığını düşünüyorum.


Film bittiğinde güneş gözlüklerimi takıp bir kumsalda güneşlenmek, arkadaşlarımla ve dostlarımla sohbet etmek istedim.

Filmi izlerken gözüme takılan birkaç kare oldu:
- Yılbaşı ağacında Finlandiya bayrağına en yakın mesafede bir Türk bayrağı var.
- Eşini kaybeden adam evinde çocuklarından kalan oyuncaklara bakarken elinde mıknatıslı ve tahtadan yapılmış bir IKEA treni tutuyor
- Çılgın partiler, asansörü olmayan apartmanların teras katlarında veriliyor.


Frozen Land (Türkçesi Buz Diyarı, orijinal adı Paha Maa) birçok ödülü de silip süpürmüş:
- Leeds Uluslararası Film Festivali / Altın Baykuş Büyük Ödülü
- Bergen Uluslararası Film Festivali /Büyük Ödül
- Atina Uluslararası Film Festivali / En iyi senaryo
- Göteborg Film Festivali / Kuzey Film Ödülü – Fipresci Ödülü – Kodak Kuzey Bakışı Ödülü
- Moskova Uluslararası Film Festivali / Özel Jüri Ödülü

Filmin IMDB linki için tıklayınız.

Takip Et

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright © 2015 Seyred™ is a registered trademark.

Designed by Seyred. Hosted on Blogger Platform.