17 Şubat 2010 Çarşamba

Gerry (2002)


Gece yarısı komşuları uyandırmadan bir film mi izlemek istiyorsunuz?
Fazla diyalog içermeyen, sürekli altyazı takip etmek zorunda kalmayacağınız bir film mi tercih edersiniz?
5+1 ses sisteminiz olmadığı için; içinde fazla ses, efekt olmayan bir film mi sizi çeker?

Doğru filmdesiniz! Gerry tam size göre…

Aynı isime sahip iki arkadaş (Matt Damon / Casey Affleck) Güneybatı Amerika’da bir yerlerde arabalarıyla çöl kenarında tali bir yola girerler ve dururlar. Arabadan inip yürümeye başlayan iki arkadaş biraz yürüyüş yaptıktan sonra anlık bir dürtüyle koşmaya başlarlar. Yanlarından geçen birkaç çocuk ve yetişkin gördükleri son canlılar olur.

Gerry bir kayboluş filmi. Kaybolan iki arkadaş tekrar düzlüğe çıkmak için sabır ve çaba dolu bir arayışa doğru yürürler, yürürler, yürürler…


Çok az diyalogun olduğu, olanların da bir süre sonra şuursuzlaştığı ve mutlak bir sessizliğin hakim olduğu filmde gürültü yapan tek şey zaman zaman esen rüzgarın uğultusu ve adımların toprakta çıkardığı hışırtılar.

Zaten yavaş çekilen sahneler; sıcak, susuzluk ve yorgunluk arttıkça iyice halsizleşen hareketlerden ötürü iyiden iyiye yavaşlıyor. Film boyunca hızlı çekim görebileceğimiz sahneler yalnızca bulutların hareketleri. Güneşin önünden geçtikçe tuz gölü üzerinde ışıltılı oyunlar oynuyorlar.

Hayatlarını kaybetmek üzere olan iki arkadaşın espri anlayışlarına ise bir şey olmuyor!

- Sence yolculuk nasıl geçiyor?
- Oldukça iyi!


Görüntü yönetmenliğini Harris Saviden’in yaptığı filmi Gus Van Sant yönetmiş. Senaryoyu ise Van Sant ile birlikte filmin iki (ve tek) oyuncuları Damon ve Affleck yapmışlar. Bu iki oyuncunun senaryoyu da bir nebze doğaçlama sürüklemeleri kabul edilebilir bir şey olsa gerek… Film müziklerinde Kırgız müzisyen Abdorahman Nurak’ın bir eseri var.


24 günde çekilen bu filmde, hemen hemen her Van Sant filminde görmeye alışkın olduğumuz “doğrudan kameraya bakan oyuncu olmaması geleneği” aynen devam ediyor. Bu da; izleyicide yaşananların kendi başına geldiği algısını oluşturuyor. Şahsen ben izlerken kendimi su ve yol bulmak için planlar yaparken buldum. Film bir yönüyle bana yakın zamanlarda çekilen “açık deniz” filmini anımsattı.

Filmin IMDB linki için tıklayınız

Filmin açılış sahnesi (Monopol’ün müziği eşliğinde)

Takip Et

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright © 2015 Seyred™ is a registered trademark.

Designed by Seyred. Hosted on Blogger Platform.