15 Şubat 2010 Pazartesi

Hollywood Ending / Hollywoodvari Bir Son (2002)


Yaptığı güzel ve başarılı filmlerle 2 Oscar® kazandıktan sonraki 10 yıl içerisinde çaptan düşen ve ucuz reklam filmleri çekmek zorunda kalan bir yönetmen Val (Woody Allen). Onu şaşaalı eski günlerine döndürmek için altın bir şans yaratan eski bir eş Ellie (Téa Leoni) ve onu eski kocasından çalan havalı bir yapımcı Ed (George Hamilton). Yetmezmiş gibi, şimdilerde birlikte olduğu genç, güzel, aktrist olma hayalleriyle yanıp tutuşan, yarım akıllı bir sevgili Lori (Debra Messing)…

İşte bir Woody Allen komedisi için gerekli koşullar sağlanmış bile…


New York City üzerine “hiç uyumayan şehir” filmini çekecek usta bir yönetmen arayan yapımcı Ed, karısı Ellie tarafından işi eski kocası Val’e vermesi konusunda ikna edilir. Bu pek de kolay olmamıştır. Val, piyasada zorlu, çalışılması güç ve masraflı bir yönetmendir.
Val’in sevgilisi Lori ile filmi yönetmek isteyip istememesi üzerine yaptığı diyalog filmin kalanı için çok güzel tüyolar vermektedir:

- Biliyorsun, bir yanım bu filmi yapmayı çok istiyor
- Ya öbür yanın?
- Sorun da o. Diğer yanım da çok istiyor !

Val’in eski eşi Ellie ile bir restoranda yaptığı profesyonelce iş ve teşekkür görüşmesi, Val tarafından araya serpiştirilen artık son bulmuş evlilikleriyle ilgili sitemlere ve karşılıklı konuşmalara dönüşür. Tabi klasik bir Allen ağdalı gevezeliğiyle… Bir sahneye gülümserken bir diğerinin replikleri kulaklarınızı dolduruyor.


Val için eski günlerine dönme ve sefaletten kurtulma yolunda asla mahvedilmemesi ve çok iyi kullanılması gereken son şans; hastalık hastası ve takıntılı yönetmen tarafından nasıl kullanılacaktır? Bundan sonrası bir durum komedisine dönüşür. Çünkü Val aşırı heyecan ve stresten psikolojik geçici körlük yaşar. Artık bu görsel sanatın kör bir yönetmeni vardır.

Film boyunca görme ve algılama üzerine ustaca tasarlanmış; izlerken Metin Şentürk’ün kulaklarını çınlatacak espriler var.

Film kendini izlettirirken, Val ve Ellie de aralarında aslında tamamlanmamış bir şeyler olduğunu keşfedecektir.

Sonuç mu: Her koca bir süreliğine kör olmalıdır !


Woody Allen yazmış, yönetmiş, oynamış, daha ne yapsın? Bize de hani bana, hani bana deyip izlemek düşer :)


Filmin IMDB linki için tıklayınız

Filmin fragmanı için tıklayınız

Takip Et

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright © 2015 Seyred™ is a registered trademark.

Designed by Seyred. Hosted on Blogger Platform.