1 Ekim 2010 Cuma

Le Silence De Lorna / Lorna's Silence / Lorna'nın Sessizliği (2008)


Lorna, kendisi gibi Arnavut sevgilisiyle evlenip Belçika'da yaşama ve bir cafe açma hayalleri olan genç bir kız. Hayalleri, gerçekleştirilmesi zor bir hedef onun için. Öncelikle Belçika vatandaşı olması gerek. Göçmen olmasını ve oturma belgesini almasını kolaylaştıracak bir yeteneği, eğitimi ya da mesleği yok. Bunu başarabilmek için yapabileceği tek şey sahte bir evlilik...




Bu konuda Fabio adında taksicilik yapan bir adam ve çetesiyle bir işbirliği yapan Lorna, Claudy adında Belçika vatandaşı bir eroinman ile düzmece bir evlilik yaşamaktadır. Claudy'ye para vererek gerçekleştirdiği bu evlilik ile Lorna'nın planı, Belçika vatandaşlığını aldıktan bir müddet sonra anlaşmalı bir şekilde boşanmak ve kendisi gibi Belçika vatandaşlığına geçmek isteyen Rus bir mafya babasıyla -bu sefer kendisi- para için evlenmektir. Bu sayede sevgilisi Sokol ile hep hayal ettikleri cafe için para biriktirebileceklerdir. Sokol'da bu konuda boş durmamakta ve kısa zamanda bol para getirecek tehlikeli işlere bulaşmaktadır (Almanya'da, nükleer bir reaktörde deneysel olarak bir müddet vakit geçirmek gibi...).




Fakat Lorna'nın bu anlaşmayı yaparken bilmediği bir şey vardır. Rus mafya lideriyle evlenebilmesi için ilk kocası Claudy'nin ölmesi gerekmektedir.

Lorna hayallerine bu kadar yaklaşmışken bu korkunç plana sadık kalabilecek midir?


Sessizliğini koruyabilecek midir?

Kendisine gün geçtikçe bağlanan, eroin bağımlılığından kurtulmak için parası dahil her şeyini güvenip kendisine emanet eden Claudy'ye sırtını çevirebilecek midir?



Lorna'nın iş yaptığı çetenin patronu Fabio'nun kesin kuralları vardır, hiçbir şeyi riske etmek istemez. Claudy'nin aşırı doz alarak ölmesini sağlayacaktır. Onun için "her keş günün birinde tekrar başlayacaktır" ve bu yolda aşırı dozdan ölmesi doğaldır...

Sessiz bir kabulleniş içindeki Lorna vicdanı ile baş başa kalarak Claudy için yapamadıklarını, içinde büyüttüğü hayali Claudy için yapmakta kararlıdır.



Kimilerine nefes almak kadar kolay olan ihanet, bazı hümanist bedenlerde aklı yitirten kabullenilemez bir acıya dönüşecektir.

Doğal tavırları ve yeteneğiyle Lorna karakterine hayat veren Arnavut oyuncu Arta Dobroshi'ye Claudy rolüyle Jeremie Renier eşlik ediyor.

Filmin hem yönetmenliğini hem de senaristliğini üstlenen Dardenne Kardeşler, Avrupa ülkelerinde vatandaşlık ve oturma / çalışma hakkı almaya çalışan binlerce insanın dramını ve çaresizlikten başvurdukları yolları gözler önüne serdiği bu filmiyle 2008 Cannes Film Festivali'nde "en iyi senaryo" ödülünü almışlar.



Jean-Pierre & Luc DARDENNE

IMDB linki için tıklayınız
Fragmanı izlemek için tıklayınız

Takip Et

& Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright © 2015 Seyred™ is a registered trademark.

Designed by Seyred. Hosted on Blogger Platform.